The High Sneeker Group

The High Sneaker Group – rockeband fra Madla.

Tor Egil Knutsen

En guttegjeng fra Slåtthaug- og Golfbaneområdet slo seg sammen for å utvikle og dyrke sine musikktalent. Resultatet ble The High Sneaker Group.

Gruppa besto av: Inge «Bolten» Ullestad – rytmegitar/vokal, Sverre «Villa» Kvam – sologitar/vokal, Alf «Calle» Carlsen – bassgitar/vokal og Bjørn Hagen – trommer. Som alle beatgrupper i distriktet var det datidens moderne rockemusikk de prøvde å formidle gjennom musikken sin. Det var spesielt melodiene til The Beatles, The Loving Spoonful, The Searchers og Peter and Gordon som The High Sneaker Group øvde inn i sitt repertoar.

 Gruppa debuterte på en skoletilstelning for framhaldsskolen på Fredtun høsten 1963. Seinere ble det dansemusikk i og omkring Stavanger. Men konkurransen på markedet var stor, for på 60-tallet ble det spilt til dans både fredag og lørdag. Ja, til og med søndagen ble en populær dansedag for de mest entusiastiske. Med de utallige annonsene i lokalavisene på fredager er det lett å forstå omfanget og interessen for dansetilstelningene. Et fenomen som i dag praktisk talt er borte og bare kan oppleves noen få steder ute i distriktene. Dagens ungdommer har riktignok diskotek og nattklubber i byene. Men for den eldre generasjonen som vokste opp med dansemusikk er mulighetene i dag få eller helt borte.   

Øvingslokalet var hjemme hos Alf Carlsen i starten. Seinere foregikk alt oppe hos Inge Ullestad – inne på løa. Instrumentene skaffet og kjøpte medlemmene selv – og ofte på avbetaling dersom foreldrene skrev under.

 Det fortelles at «trommisen» Bjørn Hagen ikke hadde eget slagverk den første tiden, men måtte ty til gryter, lokk og andre løse kjøkkenredskaper for å lage beatrytme. Og i iveren og stemningen som følger alle øvelser hvor pop-musikk er involvert, kunne det oppstå god og opphisset stemning. En gang de øvde og alle ga full gass, ropte Sverre «Villa» Kvam til trommisen: «Bjørn – spring inn på kjøkkenet og hent flere gryter!»  Seinere da slagverket var på plass, fant gruppa både rytmen, klangen og de rette melodiene som ble spilte under konserter og til dans.

Det må også sies at etter hvert som oppdragene og populariteten økte, fikk medlemmene bedre råd til instrumenter og bedre utstyr. Medlemmene holdt sine egne instrumenter med forsterker og delte på sanganlegg og mikrofoner.

I 1967 var gruppa på én måneds turné i Østlandsområdet. De fikk låne et hus i Drammen som tilhørte Bjørn Hagens onkel. Fra denne basen reiste de rundt bl.a. til Gjøvik, Vestby, Moss, Venstres Hus i Oslo og på Rockehjulet i Mjøndalen. På en konsert spilte gruppa sammen med Inger Lise Andersen, seinere Inger Lise Rypdal. Ei fjær i hatten – kjekt minne å ha med seg.

Da Sverre «Villa» Kvam og Alf «Calle» Carlsen sommeren 1967 gikk over til gruppa Tony and The Swing Blues, ble The High Sneaker Group oppløst. Til stor skuffelse for tilhengerne som hadde fulgt bandet og som hadde håpet på framtidige plateutgivelser, kontrakter og flere musikk-opplevelser.

Alf Carlsen
Fra venstre Inge Ullestad, Bjørn Hagen, Sverre Kvam og Alf Carlsen
Fra venstre Sverre Kvam, Bjørn Hagen, Alf Carlsen og Inge Ullestad
Gutta på hevdaløetaket
Inge Ullestad
Inge Ullestad
Østlandsturné 1967