Sneddi and the Jets

Skrevet av Tor Egil Knutsen

Nordvesten presenterer enda en popgruppe med forankring og røtter i Madla bydel – Sneddi and The Jets.  De startet opp i 1963. En guttegjeng på Kongsgård skole med felles interesse for populær -musikk kom sammen og ble enige om å starte eget rocke-band. Gitarer hadde de selv og forsterkerutstyr fikk de overta fra Swing Blues (guttebandet som Nordvesten omtalte i årets januarutgave). Medlemmene i Sneddi and The Jets var Reidar Slettebø (Sneddi) – vokal, Njål Fadnes – bassgitar, Nils Fadnes – trommer, Rune Rasmussen – rytmegitar og Bjørn Nygaard – sologitar. Øvelsene foregikk hjemme i kjelleren hos Bjørn Nygaard; sikkert til foreldrenes store glede – for da visste de hvor sønnen og kameratene var og hva de holdt på med! Bandet eksisterte i ca. 3 år – fra 1963 til 1966. Noen små utskiftinger skjedde underveis. Da Reidar Slettebø sluttet (pga. utdannelse på Østlandet), overtok Ole Johannessen fra Swing Blues. Men så ble guttene voksne – skolegang og militærtjeneste stod for døra. Et annet Madla-band, The High Sneaker Group, kjøpte anlegget.

 Etter oppbruddet lå bandet i dvale helt fram til 1995. Da kom de sammen igjen for å spille til dans i Åsenhallen på Sola. Njål Fadnes var medlem i sangkoret «Song og Spelkorlaget 8. mars & Søn». Hver vår arrangerte koret en stor vennefest i hallen (7-800 gjester) med bespisning og dans. Også i 1996 spilte Sneddi and The Jets til dans på samme arrangement.

Musikken bandet spilte var inspirert av datidens store helter; Beatles, Shadows, Cliff Richard, etc. Njål Fadnes forteller at han og Sneddi tok for seg nye slagere, laget besifring, fant rytme og pugget tekstene. Alt ble behørig gjentatt under øvelsene på Våland og repertoaret økte sakte, men sikkert.

Spillejobbene var i regionen. Atlantic Hall, Turnhallen, Sola, Jørpeland, Varhaug, Skudeneshavn og Sauda. De opptrådte også sammen med andre artister og band fra distriktet. Bl.a. med vokalistene Liv Sørensen, Marit Undem, John Boddy, Boee og bandene The Rythmix Six (Bergen), The Peace Pipers (Sandnes), Tony &The Swing Blues og Staccato. Fergeturene over Boknafjorden senhøstes var også minner om høye bølger, sjøsyke og Skude Pensjonat. Høsten 1964 hadde bandet fast spillejobb 2 ganger i måneden i Skudeneshavn. Turen til Sauda var også med overnatting på økonomiklasse. Showet/dansen ble holdt  i storsalen på Folkets Hus.

Honoraret for spilleoppdragene i begynnelsen var bare til lommepenger. Seinere ble inntektene et tilskudd til innkjøp av nytt utstyr og instrumenter til bandet.

Etter comebacket i Åsenhallen i regi av Song og Spelkorlaget i 1995 og 1996 har Sneddi and The Jets ikke vært sammen musikalsk. De gjenværende medlemmene er i dag pensjonister som kan mimre og drømme om mange artige musikkopplevelser midt på 60-tallet. Selv om gruppa «bare» holdt det gående i 3 år, vil mange likevel hevde at Sneddi and The Jets var inspirerende for andre ungdommer som ønsket å starte eget band på den tiden.

Fra venstre – Rune Rasmussen, Sneddie (Reidar Slettebø), Bjørn Nygaard, Njål Fadnes. Sittende foran – Nils Fadnes.
Fra venstre – Rune Rasmussen, Nils Fadnes , Bjørn Nygaard, Sneddie (Reidar Slettebø) og Njål Fadnes.
Fra venstre: Sneddi, Njål, Bjørn, Rune og Nils.

Det var på Jørpeland det skjedde!

Sneddi som synger!